Άρθρο: Ελίζα Α. Μπάκου
Ψυχολόγος


Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας λοιπόν το Σαββατοκύριακο και γέμισε το newsfeed με αστεράκια, λουλούδια και καρδούλες. Ποτέ πριν δε με ενδιέφεραν τέτοιου είδους γιορτές και η αλήθεια είναι, πως τείνουμε να μη δίνουμε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον πέρα από αυτό που μπορεί να εκδηλώσουμε στα social media. Αυτή τη φορά όμως η μέρα ήταν ξεχωριστή. Από εκείνες τις μέρες, που σου κάνουν σούπα το μυαλό και θες το χρόνο σου μέχρι να καταφέρεις να καθησυχάσεις και να αξιολογήσεις κάποια πράγματα.

Με βρήκε να δουλεύω Κυριακάτικα σε ένα από τα κέντρα, στα οποία φιλοξενούνται άστεγες γυναίκες στο Whitechapel. Αν και αυτή η περιοχή προσπαθεί να βγάλει από πάνω της την ταμπέλα «Η περιοχή του Τζακ του Εντεροβγάλτη» με ψαγμένα καφέ και γκαλερί, παραμένει μια από τις πιο πολύχρωμες, ιδιαίτερες, αλλά και ταλαιπωρημένες περιοχές του Λονδίνου. Στον ξενώνα φιλοξενείται ένας μεγάλος αριθμός γυναικών, που αντιμετωπίζουν από απλά προβλήματα στέγασης μέχρι πολύπλοκα ζητήματα, όπως θέματα ψυχικής υγείας, χρήσης και πορνείας (sex working). Και σίγουρα, όταν τα ακούς αυτά, μπορεί να φαντάζεσαι κάτι πολύ βροχερό και γκρίζο. Και καμιά φορά είναι.

Αλλά εκείνη η ημέρα ήταν πολύχρωμη. Στα πλαίσια της «Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας» οργανώθηκε μια ολόκληρη γιορτή και το αγαπημένο μου κομμάτι ήταν ένα δέντρο. Το «δέντρο» το ζωγραφίσαμε σε ένα μεγάλο λευκό πανί την προηγούμενη μέρα και την επόμενη το τοποθετήσαμε στο καθιστικό και η καθεμία από εμάς μπορούσε να γράψει σε μικρές ταμπελίτσες ένα όνειρο, μια ευχή ή κάτι τελοσπάντων που να την εμπνέει. Και οι ευχές ήταν πολλές: «Εύχομαι να ζούσε ο άντρας μου», «Εύχομαι η γάτα μου να μην πεθάνει ποτέ», «Εύχομαι να ήταν εδώ ο πατέρας μου», «Μια BMW», «Ένα σπίτι», «Λεφτά», «Γνώσεις»… και λοιπά και λοιπά… Και τίποτα από αυτά δε φάνταζε ψεύτικο ή μη εφικτό. Τέτοια ήταν η ενέργεια που υπήρξε για μερικές ώρες στον χώρο. Και ίσως και κάπου εκεί να κρυβόταν και το νόημα της ημέρας.

Δεν είναι εύκολο να βρίσκεσαι και να παρέχεις υποστήριξη σε έναν τέτοιο χώρο. Το καλό είναι, πως δεν είσαι μόνος σου. Ευτυχώς υπάρχει ευαισθητοποίηση γύρω από την προστασία ευάλωτων γυναικών και είναι αρκετοί οι φορείς με τους οποίους μπορεί κανείς να έλθει σε επαφή και να δεχθεί υποστήριξη. Πέρα από τους μεγάλους φορείς, όπως είναι το Mind για θέματα ψυχικής υγείας, αναφέρω ενδεικτικά μερικά από τα σχήματα, που μου φάνηκαν πρωτότυπα και ιδιαίτερα χρήσιμα. Κάποια από αυτά μεγάλης και άλλα μικρότερης έκτασης, μέσα στην τοπική κοινότητα του Whitechapel.

The National Ugly Mugs Scheme (NUM): Eθνικό πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται υπό την διαχείριση του UK Network of Sex Work Projects. Και ο σκοπός του είναι απλός και ιδιαίτερα χρήσιμος. Όσες sex workers έλθουν σε επαφή με πελάτες, που έχουν παράλογες απαιτήσεις ή τις κακοποιήσουν έχουν τη δυνατότητα να το καταγγείλουν στο συγκεκριμένο φορέα. Η καταγγελία αυτή μαζί με μια σύντομη περιγραφή του πελάτη και του αυτοκινήτου με το οποίο κυκλοφορεί αποστέλλεται σαν ειδοποίηση (alert/warning) και στις υπόλοιπες sex workers, προκειμένου να τους αποφύγουν και να γλιτώσουν πιθανή κακοποίηση.

Open Doors: Πρόκειται για δωρεάν και εμπιστευτική υπηρεσία, που παρέχεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας για όσους εργάζονται στο sex industry στο Ανατολικό Λονδίνο. Προσφέρει συμβουλές για την αντισύλληψη, την πρόληψη και αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C και του HIV, τεστ εγκυμοσύνης και παρέχει και τη δυνατότητα παραπομπής σε συμβουλευτικές υπηρεσίες.

The Luminary Bakery: Tοπικό καφέ, στο οποίο ευάλωτες γυναίκες έχουν την δυνατότητα να απασχοληθούν, να μάθουν να μαγειρεύουν κέικ και γλυκά και να αποκτήσουν μια σχετική προϋπηρεσία, που θα τις βοηθήσει να περάσουν και στο χώρο εργασίας.

Κάπως έτσι, στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα των γυναικών ανακάλυψα κάτι παραπάνω από ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση και στην εργασία. Σαν να γνώρισα αυτή την ανάσα ελπίδας, που καμιά φορά δυσκολεύεσαι να δεις, τόσο μέσα σε ένα τέτοιο κέντρο, όσο και σε επίπεδο τοπικής κοινότητας και οργάνωσης. Με άλλα λόγια, μπορεί τα προβλήματα να μην έχουν λυθεί, αλλά σίγουρα υπάρχει μια κάποια διαχείριση και ιδού μια έμπνευση για όλους μας!!


Προτεινόμενη Βιβλιογραφία

The Luminary Bakery

The National Ugly Mugs Scheme (NUM)

Open Doors