Άρθρο: Βάσια Μήλα
Η Τέχνη είναι το καταφύγιο στο οποίο μπορεί ο άνθρωπος να εκφράζεται, να ξεδιπλώνει τους προβληματισμούς του και τις σκέψεις του, να αναβιώνει κομμάτια της ζωής του και να του προκαλούνται μια πληθώρα συναισθήματων.
Αυτή τη περίοδο, έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον εικαστικό Κωνσταντίνο Πάτσιο στην Blender Gallery, όπου φιλοξενείται η προσωπική του έκθεση με τίτλο “The Twisted Odyssey”. Στο πέρας αυτής της περιόδου, η έκθεση θα συνεχιστεί στην γκαλερί “Underdog” στο Λονδίνο υπο την επιμέλεια της Μικαέλας Βεργώτη.
Συγκεκριμένα, αναφαιρόμαστε σε 24 εφάνταστα έργα, όσες ακριβώς και οι ραψωδίες της Οδύσσειας. Ο Κωνσταντίνος Πάτσιος προβληματίζει σχετικά με τη καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι μας καθώς και τις διαφορετικές της ερμηνείες.
Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο όπου σε μαγνήτισε στον κόσμο της τέχνης και συγκεκριμένα στον κόσμο της ζωγραφικής ;
H ενασχόληση με την τέχνη προυποθέτει μιά διάθεση εξιδανείκευσης, αλλα και μετουσίωσης της ψυχικής διάθεσης. Είναι μιά ρήξη με το εκάστοτε κατεστημένο όπως το βιώνει ο δημιουργός. Επέλεξα, ή μάλλον με επέλεξε ο χώρος των εικαστικών για την πλούσια αισθητική του διάσταση χωρίς αυτό να ακυρώνει τις λογοτεχνικές, μουσικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις του εικαστικού έργου.
Ο Charles Bukowski έχει πει ότι ο διανοούμενος λέει κάτι απλό με δύσκολο τρόπο ενώ ο καλλιτέχνης λέει κάτι δύσκολο με απλό τρόπο. Πως το αντιλαμβάνεσαι αυτό; Θα μπορούσες να ταυτιστείς με αυτή τη φράση ;
Για μένα η συγχρονη τέχνη και τα εικαστικά είναι διανόηση και όσο βαθύτερος ο ψυχισμός του καλλιτέχνη τόσο το έργο του αποκτά μεγαλυτερη πολυπλοκότητα και εγγύτητα. Να παρομοιάσω το σημαντικό έργο τέχνης με τη θάλασσα και τα βαθιά νερά της και τον πλούσιο βυθό.
Η έκθεση όπου παρουσιάζονται τα εκθεματά σου φέρει τίτλο : The “Twisted Odyssey”, όπως αναφέρεις και ο ίδιος, το ομηρικό έπος αποτελεί την αφετηρία για τη δημιουργία 24 έργων, ισάριθμα με τις ραψωδίες, που ξεφεύγουν από τα συμβατικά όρια και επανανοηματοδοτούν τις οδυσσειακές καταστάσεις. Ποιες από τις σημερινές καταστάσεις όπου και βιώνουμε πιστεύεις ότι αντικατροπτίζουν τις οδυσσειακές καταστάσεις και πως τις αντιλαμβάνεσαι ως καλλιτέχνης αλλά και ως άνθρωπος;
Η οδύσσεια είναι ένα κλασσικό έργο με την ένοια ότι αναφέρεται σε πανανθρώπινες και διαχρονικές καταστάσεις κυριολεκτικά, αλλά και μέσα απο τις αλληγορίες που περικλείει. Η “Οδύσσεια” αναφέρεται σε ένα ταξίδι, σωματικό και ψυχικό, με πολλά εμπόδια και σταθμούς, ταξίδι επιστροφής στην πατρίδα ,στην οικογένεια, στην Πηνελόπη. Ο νόστος της επιστροφής στο λιμάνι της Ιθάκης. Είναι ένα έργο πλούσιο σε συμβολισμούς που αναφέρεται στα ανθρώπινα πάθη, απαράλλακτα στο πέρασμα του χρόνου.
Παρατηρώντας τα εκθέματά σου, οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι ένα κυρίαρχο στοιχείο είναι τα έντονα χρώματα που χρησιμοποιείς. Μέσα από αυτό επιθυμείς να περάσεις κάποιο μήνυμα; Η ζωη σου χαρακτηρίζεται από “έντονο χρώμα”;
Η ενέργεια των καθαρών χρωμάτων είναι κάτι που με αφορά. Το όλο ζήτημα στο έργο είναι η γενική σύνθεση σχημάτων και χρωμάτων. Το καθαρό χρώμα πολλές φορές αναδεικνύεται δίπλα σε γκρίζα, λασπωμένα χρώματα, πράγμα που ακούγεται ανάλογο με διάφορες ανθρώπινες καταστάσεις. Ζω σίγουρα με μια διάθεση να αποκτήσω μια καθαρή οπτική, όσφρηση, αφή μέσα σ’ αυτό το χαοτικό σύμπαν.
Στα έργα του ο καλλιτέχνης αναδιατυπώνει τα δικά του νοήματα, τους δικούς του ηθικοπνευματικούς προβληματισμούς…
Βλέποντας το συγκεκριμένο έκθεμα, θα ήθελα να μας πεις λίγα λόγια για αυτή σου τη δημιουργία. Τι είναι αυτό που επιθυμείς να περάσεις στον κόσμο μέσω του συγκεκριμένου έργου;
Ο τίτλος είναι “the new oracle ” κι αυτό προκύπτει από το κόκκινο που στέκεται αποκαλυπτικά στο πάνω μέρος του χαρτιού. Πρόκειται για μια ανθρώπινη φιγούρα, αρσενική το κεφάλι θυμίζει ένα τριαντάφυλλο με άγριες διαθέσεις, αλλά μοιάζει και με κόκκινο τουρμπάνι. Περιλαμβάνει διάφορα σπαράγματα της καθημερινότητας μου με μια διάθεση κριτική και ονειροπόλα συνάμα!
Η τέχνη είναι αυτό που ο καθένας από εμάς κοιτάζει… έτσι περάσαμε σε ένα πείραμα με τον Κωνσταντίνο όπου θα δοκιμάσουμε να ερμηνεύσουμε και οι δύο ένα έργο του ο καθένας σύμφωνα με τα δικά του βιώματα…
Πάμε να δούμε…
Η τέχνη μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς και διάφορους τρόπους όπως ο καθένας την βλέπει, την αντιλαμβάνεται, την αισθάνεται. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να διατυπώσω τις δικές μου σκέψεις πάνω σε ένα συγκεκριμένο σου έργο που μου έκανε εντύπωση από τη πρώτη στιγμή. Βλέποντας λοιπόν το συγκεκριμένο έργο και έχοντας ιδιαίτερη αδυναμία στους χαρακτήρες της Walt Disney, μου μεταδίδει ευχάριστα συναισθήματα, χαράς και ξεγνοιασιάς.. με μεταφέρει σε άλλους μακρινούς και μαγικούς κόσμους… όταν ήμουν και εγώ παιδί. Το συγκεκριμένο σου έργο έχει όντως επιρροές από τη παιδική σου ηλικία; Πως το αντιλαμβάνεσαι εσύ;
H δουλειά μου χαρακτηρίζεται από μια παιδική διάθεση ,μια διάθεση ειρωνείας αλλά και από μια διάθεση αντιπαράθεσης παντελώς ανόμοιων πραγμάτων. Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που δουλεύω και αντιλαμβάνομαι την εικόνα αλλά και τον κόσμο ευρύτερα. Οι εικόνες ενός ζωγράφου δεν είναι παρά προεκτάσεις του εαυτού του. Η παιδικότητα συνυπάρχει με τη σκληρότητα, η δομή με τη ρευστότητα, ο Μίκυ με τον Χίτλερ. Ότι δεν μπορεί να εκφραστεί στη ζωή μπορεί να αναδειχθεί μέσα από τη καλλιτεχνική δημιουργία.
Παραθέτουμε ορισμένα από τα έργα του Κωνσταντίνου στην ατόμικη του έκθεση Τhe Twisted Odyssey
Μέσα στην έκθεση The twisted Odyssey
“Η τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν.”, Edgar Degas
ΑΘΗΝΑ – The Blender Gallery
Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα 11674, Tηλέφωνο: 213 0280597
Ημερομηνίες: από 27/3/2015 έως 7/5/2015