Άρθρο: Χρύσα Μαγγινοπούλου
Κοινωνική Ανθρωπολόγος
Από τον κύκλο των εποχών του χρόνου, που αποτελούν το φόντο σε αυτή τη λιτή ερωτική ιστορία του Τούρκου σκηνοθέτη Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν, λείπει μόνο η άνοιξη. Σκόπιμα, για να τονιστεί ο οριστικός θάνατος μιας φθαρμένης ανθρώπινης σχέσης. Ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ο Isa , που ασφυκτιά στη σχέση του με τη νεότερή του Bahar , της προτείνει να χωρίσουν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους. Και όσο και αν ακούγεται κλισέ, στατιστικά το καλοκαίρι όσα ζευγάρια έχουν σοβαρά εμπόδια στην επικοινωνία τους, το πιο πιθανό είναι να έχουν τώρα όλο το χρόνο να συνειδητοποιήσουν τα προβλήματά τους.
Ο Isa επιστρέφει στη φθινοπωρινή καθημερινότητά του στην πόλη και στη δουλειά του στο πανεπιστήμιο. Ζώντας μια μοναχική ζωή, θ’ αναζητήσει κάποια στιγμή την Serap , έναν παλαιότερό του έρωτα, με την οποία θα έχει μια σύντομη αναθέρμανση. Μετά την πρόσκαιρη ανακούφιση (σαρκική κυρίως) στην Serap, κύματα μελαγχολίας και ματαιότητας τον κατακλύζουν.Ο Isa μπαίνει στην τελική ευθεία: παρακινούμενος από τη ζήλια, η οποία υπάρχει σε λανθάνουσα μορφή στην ταινία, ταξιδεύει σε μια μακρινή επαρχία όπου βρίσκεται η Bahar.
Ο κύκλος που ανοίγει με την εκπνοή του καλοκαιριού στα ερείπια ενός αρχαίου ιωνικού ναού και κλείνει σε ένα έρημο χιονισμένο τοπίο με τους δύο πρωταγωνιστές της ανήμπορους να επικοινωνήσουν.
Το θέμα που πραγματεύεται τα «Κλίματα αγάπης» αφορά τη συναισθηματική αστάθεια ενός εγωιστή μεσήλικα. Άξονας του σύμπαντος ένας βολεμένος, πανεπιστημιακός, ανασφαλής και καταστροφικός. Ο Isa είναι ένας άνθρωπος ναρκισιστής του οποίου ο χαρακτήρας φαίνεται από τον τρόπο αντιµετώπισης και των τριών γυναικών που σχετίζονται µαζί του (της Bahar, της ερωµένης του και της µητέρας του).
Οι Νάρκισσοι είναι απόλυτα απορροφημένοι στις δικές τους επιθυμίες,τις περισσότερες φορές παρουσιάζουν μια παθητική περιφρόνηση προς τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων, ακόμα και των ατόμων που τους στηρίζουν. Επιβάλλονται στις σχέσεις τους και το παράδοξο είναι πως τους κυνηγά συνεχώς ένα είδος ανεκπλήρωτου εσωτερικού κενού.
Οι ναρκισσιστικές προσωπικότητες βιώνουν μια μορφή “φιλάρεσκης αγάπης”, που απευθύνεται λιγότερο στον απέναντι και περισσότερο στον ίδιο τους τον εαυτό. Μια ναρκισσιστική αγάπη που αποσκοπεί στην αύξηση της αυτοεκτίμησής τους, γι’αυτό πολύ γρήγορα μεταπηδούν από τη μια σχέση στην άλλη ή συχνά έχουν πολλαπλές ερωτικές σχέσεις.
Τα «Κλίµατα αγάπης» είναι µια ταινία ποιητική µε όµορφα τοπία και πολλές σιωπές και συγχρόνως µια ταινία ανθρώπινη που αναφέρεται σε σχέσεις, χωρισµούς, συναισθήµατα, µοναξιά, αγάπη και µίσος. Τρεις εποχές λοιπόν, τρεις διαφορετικές θερµοκρασίες, εσωτερικές και εξωτερικές.
Καλοκαίρι, φθινόπωρο και ατέλειωτος χειμώνας.
Προτεινόμενη βιβλιογραφία
Kristeva, J. (2012). Ιστορίες Αγάπης. Εκδόσεις Κεδρος
Wardetzki, Β. (2009), Αυτάρεσκη Αγάπη.