Άρθρο: Φαίη Καλτσά
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Μήπως είστε από εκείνα τα άτομα που φοβούνται την δέσμευση? Η ιδέα και μόνο να έρθετε κοντά με κάποιον, ή ακόμα και να νιώσετε εξάρτηση από εκείνον σας κόβει την ανάσα?
Ανήκετε ίσως σε αυτή την κατηγορία? Ας προσπαθή σουμε να δούμε , να καταλάβουμε ίσως ακόμα να καταφέρουμε να δώσουμε και έναν ορισμό για το τι είναι ο φόβος της δέσμευσης. Με λόγια απλά είναι ο φόβος που εμποδίζει το άτομο να προχωρήσει να μπεί στην διαδικασία μίας μακροχρόνιας σχέσης, ή ο φόβος να κάνει το επόμενο βήμα να περάσει στο στάδιο του γάμου.
Το βασικό ερώτημα είναι: Τι κρύβεται πίσω από το φόβο στο να δημιουργήσεις μία σχέση; Ποίοι είναι οι πραγματικοί λόγοι;
Ο βασικός και ίσως ο μοναδικός λόγος, εσωκλείεται στη φράση «ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ!»
Ο φόβος της αλλαγής, ο φόβος για το τι μπορεί να συνεπάγεται αυτή η αλλαγή, η ανασφάλεια για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Η σκέψη της αλλαγής από μόνη της φοβίζει, ίσως γιατί από πίσω μπορεί να κρύβει τον φόβο της απόρριψης, τον φόβο ότι θα χάσεις το έτερον ήμισυ, τον φόβο ότι μέσα στην σχέση θα χάσεις τον ίδιο σου τον εαυτό, την ταυτότητα σου, καθώς εμπλέκεται και η προσωπικότητα του άλλου.
Συναισθηματική εμπλοκή σημαίνει ότι δύο άτομα μοιράζονται σκέψεις και συναισθήματα, νιώθουν ασφάλεια για τον εαυτό τους, την σχέση τους, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει αμοιβαία εκδήλωση αγάπης και πάθους. Όταν το συναισθηματικό δέσιμο το ζείς ως κάτι αρνητικό ή αγχωτικό, η αποφυγή είναι ο τρόπος διαχείρησης και αντιμετώπισης του άγχους που νιώθεις. Οι λόγοι που καταφεύγουμε στην αποφυγή και ίσως να μην τους έχουμε αντιληφθεί, τάση να επιλέγουμε μη κατάλληλα άτομα και με την πρώτη ευκαιρία θα τους απορρίψουμε, ή θα προτιμήσουμε να φύγουμε οι ίδιοι μόλις αντιληφθούμε ότι ή κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο ή από τα όρια τα οποία έχουμε θέσει.
Τα άτομα που πάσχουν από τον φόβο της δέσμευσης έχουν ως στόχο να μην εμπλακούν συναισθηματικά σε καταστάσεις, πρόσωπα, ώστε να μην βιώσουν το άγχος του αποχωρισμού, ή αισθανθούν ότι είναι δέσμιοι των άλλων. Οι δικαιολογίες που συνήθως χρησιμοποιούν για να ενισχύσουν τον φόβο τους είναι ή ιδέα το να είσαι με τον ίδιο άνθρωπο για το υπόλοιπο της ζωής σου, ο φόβος ότι θα χάσω τον προσωπικό μου χώρο τα δικά μου πράγματα, το γεγονός ότι έχω ακόμα πολλά σχέδια να κάνω στην ζωή μου, και η δέσμευση θα με κρατήσει πίσω στους στόχους και τα όνειρα μου, οι άσχημες σχέσεις του παρελθόντος, ακόμα και η απουσία σεξουαλικής φαντασίας, το σέξ μέσα στην σχέση μπορεί να καταλήξει να γίνει μονότονο και προβλέψιμο.
Επομένως αν συγκαταλέγεστε σε αυτή την κατηγορία πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είστε μόνοι σε αυτή την σχέση, δεν μπορείτε να έχετε όλες τις απαντήσεις, η λύση δεν είναι να κλείνεστε στο καβούκι σας. Η ζωή προχωρά και εξελίσσεται και μαζί με αυτήν οφείλεται και εσείς να προχωρήσετε. Μην φοβάστε να μιλήσετε και να εξηγήσετε στον άλλον τους φόβους σας, μπορεί να σας είναι δύσκολο και άβολο στην αρχή αλλά όμως μπορείτε να βρείτε κατανόηση και βοήθεια στον/στην σύντροφο σας. Οι σχέσεις θέλουν δουλεία.
Προτεινόμενη βιβλιογραφία
De Singly,F. (2005).Το άτομο, το ζευγάρι η οικογένεια. Αθήνα. Εκδόσεις Κρητική.