Κείμενο: Χριστίνα Ζερδεβά
Αυτούς τους καιρούς, βιώνουμε με ιδιαίτερη σφοδρότητα γεγονότα που προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην καθημερινότητά μας και διαταράσσουν τον εσωτερικό μας κόσμο. Καταστάσεις που αφήνουν σημάδια και μας απομακρύνουν από την ψυχική μας ισορροπία. Η εγωιστική επιθυμία του ανθρώπου για πλούτο, δόξα και εξουσία τον μεταμορφώνουν και τον αδειάζουν από τις καλές του ιδιότητες και τον πλούτο, που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Έτσι, δεν καταστρέφει μονάχα τη δική του ζωή -εξοστρακίζοντας ουσιαστικά την αγάπη από μέσα του- αλλά και των άλλων ανθρώπων. Η μάχη του για επιβίωση μεταμορφώνεται σε ένα ανταγωνιστικό σκληρό και επιθετικό κυνήγι εξουσίας που συνοδεύεται από αμέτρητες αδίστακτες πράξεις. Η τυχοδιωκτική επιθυμία για οικονομική και κοινωνική υπεροχή υποκρύπτει ναρκισσιστικά στοιχεία, απληστία και ανασφάλειες. Μοιραία, λοιπόν, υποτάσσεται στις πιο ενστικτώδεις παρορμήσεις του και κυριεύεται από αρνητικά συναισθήματα. Από αυτή τη στιγμή, όμως, χάνεται η μπάλα και οι συνέπειες είναι πλέον γνώριμες σε όλους μας. Θύτες ή θύματα σε μια κοινωνία που αλληλοσπαράσσεται.
Όλα αυτά, γιατί αγνοούμε το πιο πολύτμο κομμάτι μας, αυτό που αφορά την εξέλιξη της προσωπικής μας ζωής. Ο καθένας επιλέγει το δικό του μονοπάτι για να βγάλει στην επιφάνεια τις καλές του ιδιότητες και να αναπτυχθεί πνευματικά. Ένας δρόμος είναι και η θεώρηση του Βουδισμού. Ανεξάρτητα από τη γνώμη που μπορεί να έχει κανείς για το μεταφυσικό πνευματικό κομμάτι του Βουδισμού, οι απόψεις του όσον αφορά στα παραπάνω έχουν, κατά τη γνώμη μου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
“Πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι η πηγή κάθε ευτυχίας είναι το ίδιο μας το πνεύμα”. (Λάμα Όλε Νύνταλ)
Την Παρασκευή, στις 17 Φεβρουαρίου, στις 19:30, ο Διαμαντένιος Δρόμος του Βουδισμού Αθήνα διοργανώνει μια Δημόσια Διάλεξη στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), με ομιλητή το δάσκαλο του Βουδισμού Τάσο Καλλιανιώτη (*), που έρχεται από την Νέα Υόρκη, με θέμα “Η Επιστήμη του Πνεύματος”, στα πλαίσια ενός Βαλκανικού Σεμιναρίου του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού, το οποίο φέτος θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 17 έως και τις 19 Φεβρουαρίου 2017. Για τρεις μέρες, νέοι και παλιοί φίλοι από τα Κέντρα του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού των Βαλκανίων -και όχι μόνο- θα συναντηθούν για να μοιραστούν διδασκαλίες, να διαλογιστούν μαζί, να ανταλλάξουν πληροφορίες, να ξεκινήσουν ενδιαφέρουσες συνεργασίες, να δημιουργήσουν νέες σχέσεις και να ανανεώσουν φιλίες δεκαετιών. Η Είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και η ομιλία θα γίνει στα Αγγλικά με μετάφραση στα Ελληνικά. Με αφορμή αυτή τη δημόσια διάλεξη, μετά από την οποία θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση, θα ακουστούν ενδιαφέρουσες απόψεις πάνω στο πνεύμα μας και την ανάπτυξή του, το ρόλο που παίζει η ανιδιοτελής αγάπη σε μια υγιή κοινωνία αλλά και στους τρόπους καλύτερης διαχείρισης της καθημερινότητάς μας.
Ο Βούδας και η Αγάπη. Δυο διαχρονικές έννοιες! Από τη μια, ο Βούδας, που σημαίνει το «αφυπνισμένο» και «πλήρως εξελιγμένο πνεύμα» και από την άλλη, η αγάπη, που στο Βουδισμό είναι μια από τις απόλυτες ιδιότητες του πνεύματός μας. Ίσως πολλοί έχουν την αόριστη και αβάσιμη ιδέα πως ο Βουδισμός είναι μια θρησκεία ή ένα σύστημα διδασκαλιών και μεθόδων που εφαρμόζεται σε συνθήκες μοναχισμού, αγαμίας και απάρνησης. Μπορεί ο ιστορικός Βούδας Σακυαμούνι μετά τη φώτισή του να έζησε ως μοναχός και να είχε πολλούς μοναχούς ως μαθητές, όμως πολλοί άλλοι μαθητές του ήταν λαϊκοί και αρκετοί από αυτούς «γιόγκι», δηλαδή άνθρωποι που έζησαν μαζί με σύντροφο και πραγμάτωσαν, μέσω της συντροφικότητας, τη φώτιση.
Ο Διαμαντένιος Δρόμος του Βουδισμού είναι μια λαϊκή (μη μοναστική) οργάνωση της σχολής Κάρμα Κάγκιου, που είναι μια από τις τέσσερις μείζονες σχολές του Θιβετανικού Βουδισμού. H οργάνωση του Διαμαντένιου Δρόμου ιδρύθηκε από τον Λάμα Όλε Νύνταλ με σκοπό τη διατήρηση και τη διάδοση των διδασκαλιών Κάρμα Κάγκιου ειδικά στη Δύση. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 650 Κέντρα και ομάδες του Διαμαντένιου Δρόμου σε όλον τον κόσμο. Οι μέθοδοι διαλογισμού που εφαρμόζονται εδώ, ενώ ακολουθούν πλήρως την παράδοση, παρουσιάζονται με έναν σύγχρονο δυτικό τρόπο που είναι προσιτός σε όλους. Ως γενεαλογία άμεσης προφορικής μετάδοσης από δάσκαλο σε μαθητή, η Κάρμα Κάγκιου επικεντρώνεται στο διαλογισμό και δίνει ιδιαίτερη σημασία στην καθοδήγηση από έναν δάσκαλο που έχει τα απαραίτητα προσόντα. Έτσι μπορεί να επιφέρει την πλήρη και άμεση εμπειρία της φύσης του πνεύματος.
Ο Δανός λαϊκός δάσκαλος του Βουδισμού Όλε Νύνταλ, τα τελευταία σαράντα χρόνια περιοδεύει δυο φορές το χρόνο σε ολόκληρη την υφήλιο και έχει χιλιάδες λαϊκούς μαθητές σε όλο τον κόσμο. Είναι γνώστης τόσο των ύψιστων θεωρήσεων και μεθόδων του Βουδισμού όσο και των δρώμενων του κόσμου και της καθημερινής ζωής των ανθρώπων.
Για αυτό το λόγο και για να δώσω μια καλύτερη εικόνα αυτού που προανέφερα, παραθέτω ένα απόσπασμα από μια συνέντευξή του που περιγράφει με σαφήνεια και απλότητα τη θεώρηση του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού αναφορικά με την εσωτερική πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου. Κατά τη γνώμη μου, ο καθένας από εμάς, ίσως βρει στοιχεία που μπορούν να του κεντρίσουν το ενδιαφέρον!
“Κατά καιρούς αναφέρομαι στο τι ήθελε ο Βούδας. Ο Βουδισμός δεν είναι θρησκεία πίστης, είναι θρησκεία εμπειρίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργεί στη ζωή. Επίσης ο στόχος του είναι πολύ απλός. Να βγάλουμε προς τα έξω όλες τις καλές ιδιότητες που έχουμε μέσα μας. Όλες τις δυνατότητες, όλο τον εσωτερικό μας πλούτο. Όλες αυτές τις ιδιότητες που αναπτύσσουμε μέσα μας προς όφελος όλων. Αυτός είναι ο στόχος. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ξεκινάς πάντοτε από εκεί που βρίσκεσαι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεν χρειάζεται να κάνεις πολλές μεγάλες αλλαγές ή επαναστάσεις. Αν μπορείς να δουλέψεις με αυτό που ήδη έχεις, με βάση τη μόρφωσή σου, με ότι πραγματικά έχεις μάθει, τότε αυτό που κυρίως έχεις να κάνεις είναι να δουλέψεις με την εσωτερική σου θεώρηση, με τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα. Δεν γίνεται αλλάζοντας συνεχώς δουλειές να βρεις την ευτυχία. Αυτό γίνεται δουλεύοντας με το πνεύμα σου. Αν μάθεις πώς να βλέπεις τα πράγματα, να αξιολογείς ότι τα ομορφότερα πράγματα στη ζωή είναι τα σημαντικότερα και όχι τα συνηθισμένα ή τα μικρής σημασίας τότε είναι σαν να οδηγείς συνέχεια με μια μηχανή μεγάλου κυβισμού μέσα στο πνεύμα σου και μπορείς έτσι να βιώσεις κάθε είδους υπέροχα πράγματα. Όλες οι δυνατότητες θα βρίσκονται εκεί. Έτσι, δεν είναι τα εξωτερικά πράγματα που φέρνουν την ευτυχία, είναι το πνεύμα μας. Και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να βλέπουμε τα πράγματα με τέτοιο τρόπο ώστε να μας εμπνέουν να κάνουμε κάτι καλό, να μπορούμε να κάνουμε κάτι για κάποιον άλλον. Μια εσωτερική επανάσταση. Φυσικά αν μπορείς να βρεις μια δουλειά που σου δίνει τα διπλά λεφτά για το μισό χρόνο εργασίας, ώστε να σου μένει χρόνος για περισσότερο διαλογισμό, θα πρέπει να μην την χάσεις, όμως η σημαντική δουλειά είναι αυτή που κάνεις με το πνεύμα σου. Εκεί συμβαίνουν όλα. Αυτό είναι που κάνει τη ζωή μας σπουδαία. Όλα τα άλλα τα αφήνουμε πίσω, αυτοκίνητα, σπίτια, τα πάντα. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος μας. Αυτό είναι το πραγματικά σημαντικό”.
(*) Ο Τάσος Καλλιανιώτης ασκείται στο Βουδισμό για περισσότερα από 30 χρόνια. Είναι στενός μαθητής του Λάμα Όλε Νύνταλ μέσω του οποίου προσέφυγε στο Βουδισμό το 1982. Έχει λάβει διδασκαλίες και μεταδόσεις από πολλούς υψηλούς λάμα της γενεαλογίας Κάρμα Κάγκιου. Το 1993, ξεκίνησε να οργανώνει και να επιβλέπει τις δραστηριότητες του Κέντρου του Διαμαντένιου Δρόμου στη Νέα Υόρκη και, όπως του ζήτησε ο Λάμα Όλε, άρχισε να διδάσκει και να εισάγει ανθρώπους στις μεθόδους του Διαμαντένιου Δρόμου. Τώρα κατοικεί στο Κονέκτικατ όπου εργάζεται ως αρχιτέκτονας πληροφορικών συστημάτων, ενώ περνά τον περισσότερο από τον προσωπικό χρόνο του διδάσκοντας το Βουδισμό και καθοδηγώντας σεμινάρια και απομονώσεις στη Βόρεια και Νότια Αμερική και στην Ευρώπη. Επίσης έχει δώσει διάφορες ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και έχουν δημοσιευτεί πολλά άρθρα του για το Διαμαντένιο Δρόμο του Βουδισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες: Ο Διαμαντένιος Δρόμος του Βουδισμού – Diamond Way Buddhism Greece