Κείμενο: Μαρία Κακούρη
Φοιτήτρια Ψυχολογίας
Επιμέλεια: Μαρία Παπαστεφανάκη
Γλωσσολόγος
Ξεχάσαμε τα κλειδιά μας, έμεινε το αυτοκίνητο, το λεωφορείο έφυγε πριν από ένα λεπτό. Όλα αυτά και χιλιάδες ακόμα γεγονότα ανήκουν στις περιπτώσεις της καθημερινότητας, οι οποίες επηρεάζουν την υγεία μας, καθώς δεν διαθέτουμε προσαρμοστικές αντιδράσεις για την αντιμετώπισή τους. Έτσι, προκειμένου να τις αντιμετωπίσουμε, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα και να συμβιβαστούμε με αυτό. Όμως, οι καθημερινές προκλήσεις δεν έχουν μόνο πρόσκαιρες συνέπειες, αφού αθροιστικά μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στην υγεία μας. Πώς όμως, μπορεί να συμβεί αυτό;
Όπως προαναφέραμε, ο σύγχρονος τρόπος ζωής προκαλεί ξαφνικό και έντονο άγχος. Πολλά από αυτά τα περιστατικά, όταν συμβαίνουν σε συχνή βάση, μπορούν να μας υποβάλουν σε περίπλοκες καταστάσεις εξαιτίας του στρες που βιώνουμε. Πόσες φορές έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να οδηγείται σε παρασπονδίες, ώστε να ξεπεράσει αυτές τις στιγμιαία αγχώδεις καταστάσεις; Κάποιοι μπορεί να βρίσκουν διέξοδο στο αλκοόλ, άλλοι στους γλυκούς πειρασμούς ή στο γρήγορο φαγητό. Ο καθένας αναζητά δικούς του, όχι και τόσο υγιεινούς, τρόπους συμπεριφοράς, ώστε να εκτονώσει την ημερήσια ένταση.
Βέβαια, τα μικρά και ουσιαστικά ασήμαντα περιστατικά έχουν τη λύση τους. Η λύση βρίσκεται στην αισιοδοξία και την προσπάθεια αποφυγής της γκρίνιας, του θυμού και της στενοχώριας για ανούσια πράγματα. Είναι καλό να λέμε ότι αυτά αναπόφευκτα συμβαίνουν, δεν εξαρτώνται από εμάς και μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε με χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Η καθημερινότητα κρύβει πολλές εκπλήξεις για τις οποίες δεν είμαστε υπεύθυνοι και δεν μπορούμε πάντα να τις προβλέψουμε. Είναι σημαντικό να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να μην επιτρέπουμε μια ανόητη κατάσταση να αμαυρώνει τη μέρα μας.
Προτεινόμενη Βιβλιογραφία
Arango, M. A., & Cano, P.O. (1998). “A potential moderating role of stress in the association of disease activity and psychological status among patients with rheumatoid arthritis”. Psychological Reports, 83, 147-157.
Di Matteo, M. R. & Martin, L. R. (2011). Εισαγωγή στην ψυχολογία της υγείας. Αθήνα: Εκδόσεις Πεδίο.
Steptoe, A. & Lipsey, Z. & Wardle, J. (1998). “Stress, hassles, and variations in alcohol consumption, food choice, and physical exercise: A diary study”. British Journal of Health Psychology, 3, 51-63.