Άρθρο: Science Of Relationships
Μετάφραση: Διαμαντοπούλου Εύη
Φοιτήτρια Κοινωνιολογίας
Επιμέλεια Ελληνικού: Δήμητρα Στασινού
Φιλόλογος Αγγλικής
Ένας σοφός άντρας (με απίστευτα μαλλιά) σιγοτραγούδησε κάποτε «Δεν ξέρεις τι έχεις μέχρι να το χάσεις» . Η νοηματική απόδοση αυτής της πρότασης είναι ότι συχνά θεωρούμε δεδομένα τα θετικά χαρακτηριστικά των συντρόφων μας μέχρι τη στιγμή που η σχέση έχει τελειώσει.
Είναι όμως πιθανό να γνωρίζουμε πως έχουμε κάποια πράγματα πριν τα χάσουμε, και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα κρατήσουμε; Σε μια πρόσφατη έρευνα των Oltmanns, Markey και French (2017) υπέθεσαν ακριβώς αυτό. Συγκεκριμένα, διαφωνούσαν ότι οι άνθρωποι στις σχέσεις τους προσπαθούν να συντονίσουν την φυσική τους γοητεία με αυτή του συντρόφου τους. Και όταν το ένα από τα δύο άτομα θεωρεί το σύντροφό του τον πιο γοητευτικό της σχέσης, θα κάνει πράγματα, συνειδητά και ασυνείδητα, προκειμένου να κρατήσει τον καυτό σύντροφό του όλο δικό του.
Οι ερευνητές σύλλεξαν μια ομάδα 73 ετερόφυλων ζευγαριών από το πανεπιστήμιο Villanova και ζήτησαν από τα ζευγάρια να συμπληρώσουν ξεχωριστά μια μέτρηση συμπεριφοράς διατήρησης συντρόφου. Ειδικότερα, κάθε άτομο δήλωσε (α) το βαθμό στον οποίο ο σύντροφός τους έκανε πράγματα που απέτρεπαν τους ίδιους να σκεφτούν ότι θα μπορούσαν να τερματίσουν τη σχέση, ή όπως αναφέρεται «διασεξουαλική χειραγώγηση» και (β) το βαθμό στον οποίο οι σύντροφοί τους έκαναν πράγματα που σκόπευαν να κρατήσουν άλλους ανθρώπους μακριά από τη σκέψη ότι μπορούν ή πρέπει να κλέψουν ή να αρπάξουν το σύντροφό τους, ή όπως είναι γνωστό ως «ενδοσεξουαλική χειραγώγηση». Η διασεξουαλική χειραγώγηση περιείχε αρνητικές ενέργειες, όπως το να λένε στον σύντροφό τους πως δεν μπορούν να βρουν καλύτερο σύντροφο από αυτούς ή προσπαθούν να κάνουν τους συντρόφους τους να ζηλέψουν, αλλά και θετικές όπως το να δείχνουν αγάπη και φροντίδα για τον σύντροφό τους ή να προσπαθούν να δείχνουν ωραιότεροι. Η ενδοσεξουαλική χειραγώγηση περιλάμβανε κτητική συμπεριφορά απέναντι στον σύντροφό τους μπροστά σε άλλους και την υπονόμευσή τους σε τρίτους (προκειμένου να φαίνεται λιγότερο ελκυστικός). Η ερευνητική ομάδα τράβηξε επίσης διάφορες φωτογραφίες από κάθε ζευγάρι και ζήτησε από 12 κριτές ξεχωριστά να βαθμολογήσουν την ελκυστικότητα του κάθε ατόμου σε κλίμακα από το 1 έως το 7 (π.χ. από καθόλου έως σέξι).
Γενικότερα, τα πιο ελκυστικά άτομα ανέφεραν πως οι σύντροφοί τους υπέδειξαν περισσότερες δια- και ενδοσεξουαλικές τακτικές διατήρησης του συντρόφου τους σε σχέση με τους λιγότερο ελκυστικούς συντρόφους. Με άλλα λόγια, όσο πιο ελκυστικός είσαι, τόσο πιο πολλά πράγματα κάνει ο σύντροφός σου για να σε κρατήσει. Πόσο ωραίο εκ μέρους τους, έτσι; Και τι έγινε όταν οι κριτές βαθμολόγησαν τον ένα σύντροφο ως σχετικά πιο ελκυστικό από τον άλλο; Σε αυτές τις σχέσεις, ο λιγότερο ελκυστικός σύντροφος ήταν πιο πιθανό να υιοθετήσει την ενδοσεξουαλικό τρόπο χειραγώγησης, για παράδειγμα ένας άντρας που βαθμολογήθηκε ως λιγότερο ελκυστικός από τη σύντροφό του, είχε περισσότερες πιθανότητες να την κακολογήσει σε άλλους άντρες. Αντίστοιχα πράγματα έκαναν και οι λιγότερο εμφανίσιμες κοπέλες.
Παρόλο που οι άνθρωποι μπορούν και όντως συχνά θεωρούν τους συντρόφους τους δεδομένους, αυτή η έρευνα προτείνει ότι υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά τα οποία είναι δύσκολο να παραβλέψουμε. Οι άνθρωποι γενικότερα εκτιμούν ένα σωματικά ελκυστικό σύντροφο, αλλά αυτή η ελκυστικότητα ενδεχομένως να προκαλέσει ανασφάλεια σε ένα συγκριτικά λιγότερο ελκυστικό άνθρωπο με αποτέλεσμα εκείνοι να προσπαθούν να προστατέψουν τους συντρόφους τους από το να ασχολούνται με το πώς άλλα άτομα να αντικρίζουν το πιο σέξι ταίρι τους.
Βιβλιογραφικές αναφορές
Oltmanns, J. R., Markey, P. M., & French, J. E. (2017). Dissimilarity in physical attractiveness within romantic dyads and mate retention behaviors. Journal of Social and Personal Relationships, 34, 565–577