Φίλιππος Ιωάννου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής
Τι μας συνέβη;
Τι είναι το εσωτερικό παιδί;
Ολοένα ποιο συχνά ακούμε για το “εσωτερικό παιδί” που υπάρχει μέσα σε όλους μας. Όμως, λίγοι είναι εκείνοι που έχουν κατανοήσει ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Ελάχιστοι ενήλικες έχουν πραγματική γνώση του εσωτερικού τους παιδιού και είναι ακριβώς αυτή η άγνοια που αποτελεί αιτία πολλών προβληματικών συμπεριφορών.
Στο Animartists έχουμε συντάξει μία λίστα με τα πέντε καλύτερα βιβλία στα ελληνικά διαβάζοντας τα οποία θα μπορέσετε να γνωρίσετε και να βιώσετε αυτή την ουσιαστική επαφή με το εσωτερικό σας παιδί!
- Alice Miller – Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας (Εκδ. Ροές)
Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν, όταν ήταν παιδιά, να μάθουν να κρύβουν πολύ επιδέξια τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των γονέων τους και να κερδίσουν της «αγάπη» τους. Ως ενήλικες μπορεί να κυνηγούν την επιτυχία, έχουν όμως ταυτόχρονα μια υποβόσκουσα αίσθηση ότι δεν αξίζουν τίποτα. Χωρίς ποτέ να τους έχει επιτραπεί να εκφράσουν τα πραγματικά τους συναισθήματα, και έχοντας χάσει την επαφή με τον αληθινό τους εαυτό, εκδραματίζουν τα καταπιεσμένα συναισθήματά τους με επεισόδια κατάθλιψης ή καταναγκαστικής συμπεριφοράς, ή ακόμα και με ιδέες μεγαλείου. Στη συνέχεια, με τη σειρά τους, μεταφέρουν αυτή τη κληρονομιά της καταπίεσης στα δικά τους παιδιά. Αυτό το σπαρακτικό και οξυδερκές βιβλίο είναι ένα πρώτο βήμα για την ανακάλυψη των αναγκών μας και της δικής μας αλήθειας στην προσπάθειά μας να ξεφύγουμε από αυτό το φαύλο κύκλο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
- Kathleen Kelley – Laine – Πήτερ Παν, ή, Το θλιμμένο παιδί (Εκδ. Άγρα)
Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν συναντούν τον Πήτερ Παν αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του το μικρό παιδί που υπήρξαν κάποτε και που έχουν την τάση να το ξεχνούν”. Γιατί πίσω απ’ αυτό το χαρούμενο, αθώο κι άκαρδο πρόσωπο κρύβεται ένα θλιμμένο παιδί, όπως το αποκαλύπτει με εξαιρετικό τρόπο η Kαθλήν Kέλλυ-Λαινέ.
Εξερευνώντας το μύθο αυτού του μικρού αγοριού που αρνείται να μεγαλώσει, η ψυχαναλύτρια-συγγραφέας παραπέμπει στη δική της παιδική ηλικία και τη φυγή από την Ουγγαρία, με τον Εβραίο τυπογράφο πατέρα που πήγε στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως και κυνηγήθηκε από το σταλινικό καθεστώς. Παραπέμπει επίσης σε όλες εκείνες τις ιστορίες για θλιμμένα παιδιά που της διηγούνται οι ασθενείς της, και που βλέπουμε σταδιακά να ξεμπλέκει το κουβάρι τους, αλλά μαζί και στον δημιουργό του Πήτερ Παν, τον James Matthew Barrie , η ζωή του οποίου υπήρξε πραγματικό μυθιστόρημα, με τις παράδοξες σχέσεις που είχε με την ίδια του την οικογένεια και τα παιδιά που τον ενέπνευσαν.
Τρεις ιστορίες – το παραμύθι του Πήτερ Παν, η βιογραφία του J. M. Barrie και η αυτοβιογραφική διήγηση της παιδικής ηλικίας της συγγραφέως – που μπλέκονται η μια με την άλλη σε μια συγκινητική αφήγηση, η οποία μας βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα το κομμάτι εκείνο της παιδικής ηλικίας που ο καθένας φυλάει μέσα του, όπως βοηθάει και τους γονείς να μάθουν να μιλούν στα παιδιά για την ανάγκη να μεγαλώσουν… και να αγαπήσουν. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
- Φραγκάκης Γεώργιος (Πρεμ Άντρι) – Ψυχολογικό μυθιστόρημα «Φ» (Εκδ. Σμίλη)
Ένα μυθιστόρημα βασισμένο στην προσωποκεντρική ψυχοθεραπευτική φιλοσοφία. Ο Φίλιππος βρίσκεται σε κώμα ύστερα από μια απόπειρα αυτοκτονίας μέσω της οποίας προσπάθησε να ξεφύγει από το παρελθόν του, τις σκέψεις του, τα τραύματά του και από ένα μέλλον που στα μάτια του φάνταζε ζοφερό και αβάσταχτο. Ο αναγνώστης καταλαμβάνει μια θέση στο μυαλό του και μαζί με εκείνον παρακολουθεί τον αγώνα που διεξάγει για να ορθωθεί μπροστά στους εφιάλτες του. Με μεγάλο ρίσκο, τόλμη και δέος θα ταξιδέψει στο σκοτεινό του παρελθόν, στις Ερινύες που τον καταδίωκαν και στις ερμηνείες που τον στοίχειωναν. Θα συναντήσει νοερά όσους έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή του, θα αναγνωρίσει το λησμονημένο παιδί που είχε θάψει μέσα του στο πρόσωπο του Φοίβου και θα έρθει αντιμέτωπος, χάρη στην παρέμβαση μιας παράξενης γυναικείας παρουσίας, της Όλγας, με τη «συνειδητότητα» της ύπαρξής του, η οποία θα τον οριοθετήσει, θα τον στηρίξει, θα τον αφυπνίσει και μ’ ένα ιδιαίτερο τρόπο θα τον ενθαρρύνει να αγωνιστεί για αυτοπραγμάτωση και αυτοδικαίωση.
Τρεις χαρακτήρες για να αποδώσουν τρία διαφορετικά πρόσωπα του ίδιου ατόμου, τα οποία μέσα από ένα συναρπαστικό οδοιπορικό γεμάτο ένταση, οδύνη και αγωνία, έρχονται αντιμέτωποι με τα μεγάλα τους αδιέξοδα. Ταυτόχρονα και μια ελεγεία για τις απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπου και τις ιδιότητες που μπορεί να επιστρατεύσει, ακόμα και στο έσχατο σκαλοπάτι της απελπισίας, ώστε να αποτινάξει τα γρανάζια που τον καθηλώνουν σε ένα αφόρητο και επαναλαμβανόμενο μοτίβο ζωής. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
- John Bradshaw – Ο γυρισμός στο μέσα μας παιδί (Εκδ. Λύχνος)
Τα στάδια της πρώιμης παιδικής ηλικίας εξασφαλίζουν τα θεμέλια της ενήλικης ζωής μας. Εκείνοι από σας που είναι ενήλικες-παιδιά από δυσλειτουργικές οικογένειες στερούνται αυτών των θεμελίων. Τα αναπτυξιακά σας ελλείματα είχαν καταστροφικές για τη ζωή σας συνέπειες. Αν θέλετε να αλλάξετε αυτό το καταστροφικό πρότυπο θα πρέπει να διεκδικήσετε την παιδική πας ηλικία.
«Δέκα χρόνια πριν, δε θα μπορούσα να είχα φανταστεί τη μεταμόρφωση στη σκέψη μου και τη συμπεριφορά μου που απέρρευσαν από την προσωπική μου ανακάλυψη του μέσα μου παιδιού. Πριν από αυτήν την ανακάλυψη, ελαχιστοποιούσα τις επιπτώσεις της παιδικής μου ηλικίας και παγιδεύτηκα στον καταναγκασμό να εξιδανικεύω και να προστατεύω τους γονείς μου. Σαν παιδί, συνήθιζα να λέω στον εαυτό μου, «Όταν θα μεγαλώσω όλα θα είναι εντάξει». Καθώς τα χρόνια πέρασαν, συνειδητοποίησα ότι τα πράγματα δεν καλυτέρευαν. Χειροτέρευαν…
« Ένα βροχερό απόγευμα μιας Πέμπτης αποφάσισα να διεκδικήσω και να προασπίσω το μέσα μου παιδί. Το βρήκα φοβισμένο σε σημείο πανικού. Στην αρχή δεν με εμπιστευόταν και δεν ερχόταν μαζί μου. Μόνο μετά από τις ακλόνητες προσπάθειες μου να του μιλήσω και την επιμονή μου να μην το αφήσω, πράγματι άρχισε να με εμπιστεύεται. Σε αυτό το βιβλίο περιγράφω τα στάδια του ταξιδιού που μου επέτρεψε να γίνω ο φρουρός και ο προασπιστής του μέσα μου παιδιού. Εκείνο το ταξίδι άλλαξε τη ζωή μου».
Αυτό το βιβλίο μπορεί να μας βοηθήσει να απελευθερωθούμε από τον καταστρεπτικό δεσμό με το παρελθόν και να αφυπνίσουμε τις θεραπευτικές δυνατότητες του βαθύτερου εαυτού μας.
- Stefanie Stahl – Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας (Εκδ. Διόπτρα)
Οι πεποιθήσεις μας είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουμε την πραγματικότητα.
Αρκεί μία μόνο στιγμή για να βρεθούμε εγκλωβισμένοι σε παλιά συναισθήματα και αρνητικές πεποιθήσεις και αυτό επηρεάζει δραστικά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας. Οι άνθρωποι που αποφεύγουν την αυτεπίγνωση συνήθως φοβούνται να έρθουν σε επαφή με το σκοτεινό παιδί μέσα τους. Αν όμως αποδεχτούμε την ύπαρξή του, και μαζί μ’ αυτό τους φόβους, τα αισθήματα κατωτερότητας και ντροπής, τη θλίψη και την απόγνωσή μας, τότε θα συμφιλιωθούμε μαζί του.
Η ψυχολόγος Stefanie Stahl έχει αναπτύξει μία νέα, αποτελεσματική προσέγγιση για να «δουλέψουμε» με το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Οι ασκήσεις του βιβλίου θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από παλιά ψυχικά μοτίβα, που οδηγούν σε αδιέξοδο τη ζωή μας και να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά μας, ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να ζήσουμε ευτυχισμένοι.